vrijdag 21 januari 2011

Ruud op avontuur

'Een beetje avontuur in het leven past wel bij me', zegt Ruud Gullit, over zijn opvallende nieuwe baan, coach van Terek Grozny uit Tsjetsjenië. In het Engels zeg je dan, be careful what you wish for, you just might get it. Of je noemt dit, zoals The Independent doet, 'the worst football transfer in the world'.

Is het echt zo erg? Het is rustig in Grozny, zegt Gullit. Maar Ruud, misschien had je toch even op Wikipedia moet rondneuzen over je nieuwe baas, Ramzan Kadyrov, voorzitter van Terek Grozny en leider van Tsjetsjenië. Meneer Kadyrov is namelijk een voorzitter die een ietwat meer bewogen voorgeschiedenis kent dan, zeg, een Rik van den Boog, een Jorien van den Herik of, welja, een Silvio Berlusconi. Zo was hij op zijn 16e militieleider, op zijn 23e hoofd van de Tsjetsjeense veiligheidsdienst, overleefde hij op zijn 28e een kogel in zijn hoofd, die daar overigens door zijn eigen bodyguard in was geschoten, en werd hij op zijn 30 president van Tsjetsjenië. Hij werd dit overigens omdat zijn voorganger, zijn eigen vader, werd vermoord.

Toen hem werd gevraagd of hij zijn vermoorde vader zou wreken, zei hij 'I've already killed him, whom I ought to kill. And those, who stay behind him, I will be killing them, to the very last of them, until I am myself killed or jailed. I will be killing [them] for as long as I live...'' Geen vergevingsgezind persoon, lijkt het. Ook iemand die niet per sé heel open lijkt te staan voor, bijvoorbeeld, opbouwende kritiek: "I'm the boss here. I'm at the wheel. There is nobody else, except me. Do you understand? Ramzan – and that's it! Nobody else! Ramzan! There's Ramzan and then there's everyone else."

De lijst met mensenrechtenschendingen waar Kadyrov van beschuldigd wordt is lang, maar hij ontkent alles. Zo zei hij over de moord op Anna Politkovskaya, een Russische journaliste, dat hij 'nooit een vrouw zou doden'. Een hele geruststelling, lijkt me.

Stiekem denk ik dat Ruud dit eigenlijk allemaal gewoon weet, en dat hij juist uitstekend op de hoogte is van het wereldnieuws. Dat hij onlangs, bij de koffie, wat Wikileaks-cables aan het lezen was, en toen las over het bezoek dat Kadyrov bracht aan een trouwerij in Dagestan. Kadyrov kwam aan met zijn eigen privéleger, waagde een onhandig dansje 'with his gold-plated automatic stuck down in the back of his jeans', strooide wat in het rond met 100-dollar-biljetten en vertrok weer. Zijn huwelijkcadeau? Een goudklomp van vijf kilo.

Geen opmerkingen: