dinsdag 20 januari 2009

Queens Park Rangers II

Vaak gelezen maar eigenlijk nooit gezien: in Engeland spelen ze kick and rush-voetbal. Achterhaald, leek mij, zeker in de Premier League, waar tegenwoordig meer spelers van het strand dan uit de klei getrokken zijn. Nu de Premiership de beste competitie ter wereld is geworden, dacht ik dat de Championship - de eerste divisie - daar niet ver op zou achterlopen. Nou, dat was dus niet waar.

Queens Park Rangers – Coventry City dus. Voor de aftrap worden drie spelers gebruikt, die er in slagen de bal in één keer over de zijlijn te spelen. Het blijkt een voorbode. Het duurt minstens een kwartier voor er voor het eerst een aanval fatsoenlijk wordt opgebouwd. Ik kijk mijn Nederlandse medebezoekers maar eens aan. Binnenkort zal iemand wel 'hotsknotsbegoniavoetbal' zeggen. Achterin bij QPR staat een gigantische neger die niets anders doet dan de bal vooruit rossen. Hij lijkt er een hoop lol in te hebben en verdedigend werkt het heel aardig.

Bij elke uittrap van de keeper gebeurt er iets wonderlijks. Alle spelers van beide partijen verzamelen zich in een gebied van ongeveer 20 bij 20 meter rond de middellijn, aan de zijkant van het veld. De keeper peunt de bal vervolgens in het midden van deze kluwen spelers; een weinig constructieve methode. 'Hotsknotsbegoniavoetbal', zegt iemand.

Dan, in de tweede helft, een vrije trap voor Coventry City. De keeper van QPR stelt zich helemaal links in de goal op, waarna de speler van Coventry de bal laag in de rechterhoek schiet. Nogal wiedes.

Een stormloop op het doel van Coventry volgt, echte kansen blijven achter. Tot, tien minuten voor tijd, een centrale verdediger van Coventry zich op uniek knullige wijze in een ongevaarlijke bal verslikt, en de spits van QPR vanaf ongeveer 12 meter recht voor de goal kan uithalen. Hij schiet, en de bal vliegt over de zijlijn. We kijken met open mond toe.

Toch gebeurt het uiteindelijk: 1-1 in de tachtigste minuut na een goede voorzet van invaller/dribbelaar Emmanuel Ledesma. Het stadion gaat los en de laatste minuten kan er nog van alles gebeuren, zoals dat dan heet. Dezelfde Ledesma krijgt in de laatste seconde nog een vrije trap op zo'n 20 meter van het doel.