vrijdag 22 mei 2009

Vertrek II

Onze scout heeft nog eens goed gekeken in de laatste weken van het Eredivisie voetbal, en stelt dat ook deze jongens deze zomer kunnen verkassen: binnen Nederland of naar de Europese top. Mee eens?

Gibril Sankoh: in mijn ogen al jaren een onderschatte verdediger. Heeft zo nu en dan een moment van waanzin en is niet bepaald een ster in de samenvatting, maar zolang hij niet met teveel ruimte in z'n rug moet spelen staat hij verdedigend zeer sterk. Het is geen grootse voetballer, maar z'n lange bal is wel een wapen. Zou voor 5-6 miljoen een goede aankoop zijn voor bijvoorbeeld een Duitse subtopper.

Ricky van Wolfswinkel: jonge aanvaller die in trek zal zijn gevallen bij iedere Nederlandse club. Oogt erg iel en moet dan ook nog een stuk sterker worden in de lopende duels, maar is voor een jongen met zijn postuur bijzonder balvast. Ik zag hem een paar weken geleden met Nederland B spelen tegen Jong Italië en in die wedstrijd viel me op hoe weinig balverlies hij leed. Moet nog een stuk dreigender worden naar de goal, maar 8 doelpunten is voor het eerste seizoen van een 18/19-jarige niet slecht.

Thomas Vermaelen: speelde als een van de weinige Ajacieden een stabiel seizoen en ligt al langer goed in de Spaanse markt. Nu hij ook Aston Villa-manager Martin O'Neill is opgevallen zou het me niet verbazen wanneer Ajax bereid is deze stabiele, maar niet bijzondere verdediger te verkopen. Vermaelen is niet echt snel, is matig in het uitstappen naar de zijkant en komt wendbaarheid tekort.

Eljero Elia: de hype van het seizoen. Is zeker een jongen met potentie en in tegenstelling tot een vergelijkbare speler als Ryan Babel heb ik Elia wel met het seizoen beter zien worden, maar z'n trap en daardoor z'n rendement laten hem in de steek. Weet al een tijd dat hij niet naar een andere club in Nederland wil en zal dus wel hopen op clubs uit de categorie HSV, Tottenham, etc.

Demy de Zeeuw: heeft niet de intentie om te verlengen en wordt gezien z'n 2-jarig contract een interessante speler om nu te verkopen. Is bij AZ vooral belangrijk vanwege z'n dynamiek en is ontzettend vervelend voor z'n tegenstander, maar is zeker niet onvervangbaar.

Mounir El Hamdaoui: de topscoorder van de Eredivisie en dus een speler die de aandacht op zich heeft gevestigd. Van Gaal gaf ooit aan dat AZ Suarez niet nodig had omdat men meer op zoek was naar een teamspeler, maar El Hamdaoui is dat evenmin. Bovendien wordt Suarez nog een stuk beter ook. Er zal wel aan El Hamdaoui getrokken worden, maar de echte top is heus niet overtuigd.

Marko Arnautovic: ik ben van begin af aan van het Arnautovic-kamp in plaats van het Elia-kamp geweest. Arnautovic is weliswaar minder gedisciplineerd, maar wel een stuk veelzijdiger en een echte rasvoetballer. Heeft de uitstraling en helaas ook de arrogantie van Ibrahimovic. Is naast en op het veld niet altijd even gedisciplineerd en nu het zo hard gaat dat de top serieuze interesse toont kan dat nog wel wat problemen opleveren in een concurrentiestrijd met Ibrahimovic, Balotelli en Milito. Mij lijkt het beste om eerst een jaar op huurbasis elders te spelen, maar een kans om bij Internazionale te spelen laat deze jongen zeker niet schieten.

Ibrahim Afellay: is eindelijk een dragende speler bij PSV geworden. Scoort en assisteert zoveel als een speler in de Sneijder-rol zou moeten en loopt minder met de bal met als resultaat minder schoppen en minder blessures. Is bij PSV uitgeleerd en schijnt een clausule in z'n contract te hebben. Daarnaast kan PSV wel wat geld gebruiken om in een nieuwe keeper, een nieuwe rechtsback, een nieuwe linkshalf en een nieuwe rechtsbuiten te investeren.

Sergio Romero: met afstand de meest talentvolle keeper van de Eredivisie en ondanks z'n jeugdige leeftijd ook nu al de best presterende. AZ pikte deze jongen voor een spotprijs op toen hij nog op de bank zat bij Racing Club in Argentinië en inmiddels geldt hij als een van de grootste keeperstalenten van Europa. Het zou me niets verbazen als Van Gaal een poging waagt hem mee te krijgen naar München, aangezien Bayern een keepersprobleem heeft.

Moussa Dembélé: een van de sterkste en meest balvaste spitsen van Europa. Moet z'n trap blijven ontwikkelen en toch zeker 15 goals per seizoen gaan maken, maar het zegt genoeg dat een club als Sevilla ondanks z'n lage productie al in februari voor hem op de tribune zat. Deze jongen maakt al een paar jaar naam voor zichzelf en een subtopper in Spanje of Italië moet zeker haalbaar zijn.

Luis Suarez: de meest besproken en meest gehekelde speler van Nederland, maar er zijn weinig mensen die deze jongen niet in hun team zouden willen hebben. Heeft zich bij Ajax goed ontwikkeld tot een ijzersterke, onorthodoxe rechtsbuiten. Is nog niet koelbloedig genoeg voor de goal en laat door gebrek aan discipline nog wel eens wat steekjes vallen, maar was afgelopen seizoen de enige speler die vanuit het niets een wedstrijd kon beslissen. Ajax zal absoluut de hoofdprijs voor hem willen vangen, maar je kan je afvragen of er een topclub is die dat deze zomer al kan/wil betalen.

Stijn Schaars: de absolute leider van AZ en het gezicht van de wederopstanding na het dramatische seizoen 2007/2008. Ik vergelijk hem al een tijdje met Cocu (maar dan zonder de geweldige diepgang van laatstgenoemde in z'n spel) en zie in hem ook een toekomstige basisspeler van het Nederlands elftal. Als die twee jaar blessureleed geen roet in het eten hadden gegooid dan had hij inmiddels al een jaartje in het buitenland gespeeld, maar nu kiest hij er wellicht zelfs voor om z'n in 2010 aflopende contract te verlengen. Wanneer hij dit niet doet dan zie ik een absolute topclub zich wel melden, maar als dank voor het feit dat hij in Alkmaar twee jaar heeft mogen revalideren stelt hij z'n vertrek wellicht nog wel een jaartje uit. Dat is voor AZ zeker te hopen, want van alle genoemde spelers is Schaars wellicht het moeilijkst te vervangen.

De scout

7 opmerkingen:

D. zei

Leuk dat je hier op voorhand half AZ verkoopt. Echt leuk.

Unknown zei

"Daarnaast kan PSV wel wat geld gebruiken om in een nieuwe keeper, een nieuwe rechtsback, een nieuwe linkshalf en een nieuwe rechtsbuiten te investeren."

Een subtiele steek onder water? Ik verwacht dat PSV met Isaksson, Kromkamp en Bakkal (koning!) doorgaat en alleen een rechtsbuiten haalt. Als er nog meer gebeurt, hangt dat af van de verkoop van spelers (zoals Koef, Lazovic of Afellay).

Qua analyses ben ik het voor het overgrote deel wel met je eens. Van Wolfswinkel heb ik nog wel grote twijfels bij, maar hij is ook nog wel erg jong.

Roel zei

Ik vrees toch dat er bij PSV meer komt dan we denken.
Na Ooijer hebben ze nog intresse in Braafheid van Twente en Breno van Bayern. Dat zijn nog 2 extra verdedigers. Dan zou het nog kunnen dat Vennegoor komt en Zenden willen ze stiekem toch ook wel. Jukka Raitala is een verdediger die ze ook wel graag willen.
Als Ibi weggaat zal Rutten, engelaar meenemen...Ze moeten nog eens goed na gaan denken hoe of wat, want zo gaat t fout!

De scout zei

@ Roel: Niet alles wat er in de media verschijnt is echt waar, hoor ;) Vennegoor speelt serieus, maar ik denk niet dat PSV zal beginnen aan Zenden (over the hill) of Engelaar (overschat + overpriced). Al is Ooijer ook over the hill, dat dan weer wel. Braafheid en Breno (huurbasis) zouden dan weer prima versterkingen zijn.

@ Maarten: denk je niet dat PSV Culina, Méndez, Isaksson en Lazovic zal willen vervangen? Misschien dat Salcido naar rechts schuift en er daarom aan Braafheid wordt gedacht (kost maar 2 miljoen). Wuytens zal nog wel een jaar verhuurd worden en PSV heeft ook aangegeven open te staan voor een extra jaar verhuur van Ramos. Het lijkt me sterk dat men het seizoen in wil gaan met Isaksson als onbetwiste eerste doelman. Amrabat heeft op dit moment geen concurrentie en dat lijkt me een zeer slechte zaak voor een jongen met zijn wedstrijdbeleving.

Ik had Kuiper van Vitesse er trouwens nog bij moeten zetten. Helaas.

Vincent zei

Ik heb, mede naar aanleiding van de Vermeer-Stekelenburg experience, toch het idee dat keepers een geval apart zijn, en dat het hebben van een 'betwiste' eerste doelman een situatie is die ten allen tijden voorkomen dient te worden.

Anoniem zei

Die wissel heeft anders ook niet heel veel opgeleverd...

Sjaak zei

Zo scout, je eerste voorspelling is uitgekomen: Van Wolfswinkel naar FC Utrecht. Nu was dit ook wel de makkelijkste, ben benieuw wie volgt.