zondag 19 september 2010

‘Oh’s en ‘ah’s’

Net voor Ajax weer eens een wedstrijd in de Champions League gaat spelen (tegen REAL MADRID, ja echt REAL MADRID – we konden het niet vaak genoeg tegen elkaar zeggen de afgelopen dagen) kijk ik een YouTubefilmpje.

Het is de legendarische wedstrijd van de Amsterdammers in het Bernaubéu in 1995. Ajax speelt die avond Real Madrid van de mat. Kluivert, Litmanen en Overmars snellen langs Spanjaarden, laten Real rechts en links staan, en winnen met 2-0. Na negentig minuten klappen Real-supporters voor de gasten.

Maar vanavond geen Van der Sar, Blind en Kluivert, maar Anita, De Zeeuw en Sulejmani. Vanavond staat er geen trainer in regenjas langs de kant. Er zit een trainer in een trainingsbroek, met een witte polo daarop, en een baseballpetje dat naast hem ligt – omdat dat hem geluk brengt.

Ajax heeft inderdaad geluk. Geluk dat de scherpte ontbreekt bij Real en dat de Spanjaarden niet verder komen dan 2-0. “Ajax wordt ontgroend”, zegt Snoeks.

Inderdaad, Frank Snoeks ziet het helemaal goed. De jongens lopen verbijsterd rond in dat kolkende stadion. Verder dan ‘oh’s’ en ‘ah’s’ bij het zien van de mensenmassa komen ze niet.

Tekenend is het moment dat El Hamdaoui in een omhelzing de Braziliaan Pepe een kus geeft op de wang. Tijdens het wachten op een corner. Het lijkt of hij wil zeggen: “Zullen we maar gewoon lekker gaan voetballen?”

Een ontgroening was het, zoals Real in 1995 een blauwtje liep.

1 opmerking:

Chris Kors zei

Beste Sjaak,
je ball-point zet het amusant wit op zwart! Leuk, die link naar je blog. Benieuwd wat hierna uit je brein ontspruit... Groeten vanuit `t Schuurtje