woensdag 25 februari 2009

Voetwerk stelt

In de aanloop naar de terugwedstrijden van Ajax en FC Twente in de UEFA-cup van aanstaande donderdag wil ik het graag hebben over de ‘uitdoelpuntenregel’. Zoals bekend gaat bij een gelijke stand over twee wedstrijden de club door die het meeste doelpunten heeft gescoord in zijn uitwedstrijd. Een prima regel, met wat mij betreft één groot nadeel: niet allebei de clubs hebben evenveel minuten om uitdoelpunten in te maken, omdat er in de eerste wedstrijd geen verlenging kan zijn. Als de tussenstand bij Ajax-Fiorentina donderdag na 90 minuten net als in Florence 0-1 is, zal er verlengd worden. Als Fiorentina in deze verlenging eerst scoort, moet Ajax twee keer scoren om alsnog te winnen. Als Ajax eerst scoort, hoeft Fiorentina maar één keer te scoren om te winnen. Dit is tijdens de reguliere speeltijd natuurlijk ook zo, maar een verlenging tijdens de heenwedstrijd behoort niet tot de mogelijkheden en beide clubs zitten dus niet in dezelfde situatie. Het komt er op neer dat voor Ajax de verlenging zo ongeveer een sudden death is, terwijl Fiorentina 30 minuten kan proberen om een enkel doelpunt te maken en praktisch zeker te zijn van de overwinning. Natuurlijk heeft Ajax ook 30 minuten langer het thuisvoordeel, maar zou dat opwegen tegen de psychologische druk van een dreigend fataal doelpunt? Ik denk het niet. Daarom zou de uitdoelpuntenregel in de verlenging niet meer moeten gelden.

5 opmerkingen:

Jochem zei

Jahaa Vincent,

maar dan is de thuisploeg weer in het voordeel, omdat ze in de verlenging met de steun van de fanatieke aanhang mogen spelen, zoals je al opmerkt. Ook niet eerlijk toch?

Mijns inziens is de ploeg die als tweede thuis speelt sowieso al in het voordeel: de meeste spelers vinden dat fijner dan eerst thuis en dan uit. (Leuk onderzoekje overigens: gaat de ploeg die thuis eindigt echt vaker door?)

Jochem zei

En ik kon het natuurlijk niet laten dus heb even een micro-onderzoek gedaan... Testgroep was de 2e kwalificatieronde en eerste ronde van de UEFA cup.

Uitslag: van de teams die het laatst thuis speelden gingen er 57 door, tegen 38 teams die het laatst uit speelden.

Dat betekent een verhouding van precies 60/40.

Genoeg thuisvoordeel dus!

Anoniem zei

Klinkt significant :)

Unknown zei

De makkelijkste oplossing is natuurlijk om het thuisvoordeel af te schaffen in de verlenging en dan al het publiek naar huis te sturen!

Vincent zei

Het probleem is je een psychologisch voordeel (thuispubliek) moet vergelijken met een cijfermatig voordeel (meer tijd om zwaarder tellende doelpunten te maken). Met de cijfers waarmee je op de proppen komt is het voor mij lastig argumenteren natuurlijk, maar ik zou wel eens willen zien hoe het zit met de verhoudingen bij wedstrijden waar het tot een verlenging is gekomen.