maandag 16 maart 2009

Saai

Het is een merkwaardige baan, vierde official. Je takenpakket is beperkt tot het omhooghouden van bordjes en het waarborgen dat de twee trainers niet buiten die kinderachtige vakjes voor de dug-out komen. Eén ding mag je zelf bepalen: de hoeveelheid blessuretijd. Dit is meestal een weinig controversiële bezigheid: twee minuutjes voor de wissels plus nog één of twee als het spel veel stil heeft gelegen. Alleen bij ontzettend spannende wedstrijden zal het publiek zijn mening geven over een onrechtvaardig lange of korte blessuretijd. Niet echt van toepassing dus, op het uiterst saaie Ajax – De Graafschap van deze zondag. Toch werd vierde official en scheidsrechterstalent Serdar Gözübüyük behoorlijk uitgefloten toen hij aangaf dat het duel zich nog twee minuten zou moeten voortslepen.

En terecht, die twee minuten van mijn leven krijg ik nooit meer terug.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hier moeten we je helaas op corrigeren.

In het Betaald Voetbal is het zo dat niet 4e official beslist hoeveel minuten erbij komen maar de scheidsrechter.

Deze 4e official ( wat wij één van de grootste scheidsrechterstalenten van Nederland en zelfs van Europa vinden) kan hier weinig aan doen.

Scheidsrechter Haverkort moet hierover aangesproken worden.

Anoniem zei

Anoniem:

Helemaal mee eens. Scheidsrechter beslist hoeveel minuten erbij komen.

En inderdaad 4e official Serdar Gozubuyuk één van de beste talentvolle scheidsrechters die eraan komt.

Mvg,

Wim van Zanten

Unknown zei

Het natte vingerwerk rond de blessuretijd vind ik een van de meest ergerlijke dingen in de soms bizar amateuristische voetbalwereld. Menno Pot heeft daar nog menig betoog aan gewijd.

Sjaak zei

Dus de vierde official hoeft helemaal niks te doen?!

En Thomas, was jij het nu die pleitte dat bij wedstrijden waarvan de beslissing allang gevallen is (bijvoorbeeld bij een 3-0 stand) de blessuretijd toch wordt uitgespeeld, zodat clubs aan hun doelsaldo kunnen werken...?

Vincent zei

Potdikke dat heb ik dan helemaal fout, mijn excuses. Het ging overigens vooral om het grappige voorval dat de 4e official (mijns inziens) vanwege de saaiheid van de wedstrijd werd uitgefloten. Bedankt voor de info, desalniettemin.

Unknown zei

Klopt, Sjaak. Je weet maar nooit of er per toeval nog een bal invliegt. Neem Feyenoord-Ajax in het seizoen dat Ajax een goal tekort kwam voor de titel. Ajax had wel met 0-10 kunnen winnen, maar bij een 0-4 stand en na negentig minuten floot de scheidsrechter af om niet op de tedere zieltjes van de Feyenoord-supporters te trappen.

Maar nog los daarvan erger ik me gewoon aan het natte vinger werk rond de blessuretijd. Het is gewoon amateuristisch gokwerk waarbij de scheids bij een beetje wedstrijd altijd drie minuten blessuretijd bij trekt. Als hij dat aangeeft zie je ook bijna nooit iemand opkijken van 'ho, wacht eens even. Slechts drie minuten? Dit slaat nergens op. Dit hadden er 10 moeten zijn.' Dit terwijl een scheidsrechter die daadwerkelijk 9 minuten uittrekt (wat makkelijk kan gezien de vele momenten dat het spel stil gelegd moet worden) voor gek wordt verklaard. Oh, drie minuten. Tsja, dat zal wel kloppen. En zo denken de scheidsrechters vaak ook.