dinsdag 30 november 2010

Onrecht

Menno Pot beschrijft in zijn Balgevoel van afgelopen maandag hoe de trainers van Nederlandse eredivisieclubs elk tegendoelpunt als een ongelukje afdoen: "Trainers beoordelen vrijwel elk doelpunt dat hun ploeg tegen krijgt als onnodig. Dat maakt automatisch elk puntenverlies onnodig, of ongelukkig, of zelfs allebei." Het is een rake column. De reacties van trainers komen, zeker bij herhaling, inderdaad wat onrealistisch over. Toch is het gevoel wel erg herkenbaar.

In het amateurvoetbal voelt elk tegendoelpunt alsof de edele voetbalsport zojuist met grof geweld is onteerd. Dit hangt samen met het feit dat het ontzettend veel werk is om zélf een doelpunt te maken; zo voelt het althans. Ik bedoel niet dat het voor een speler veel werk is, daar weet ik te weinig vanaf (1 doelpunt in carrière), ik bedoel voor een team. Mijn team moet aanval na aanval opzetten, en na lang proberen wordt er een keer een kans geproduceerd, en bij een bepaald aantal kansen maken we dan een keer een doelpunt. Een hoop werk.

De tegenstander heeft hier geen last van. Of ze veel of weinig kansen krijgen maakt niet uit; tegendoelpunten voelen alsof ze uit de lucht komen vallen, alsof ze eigenlijk afgekeurd hadden moeten worden, alsof ons op de één of andere manier onrecht wordt aangedaan. Dat de buitenwereld dit onrecht niet wil zien maakt het extra erg. De tegengoals voelen als verraad van de voetbalgoden, als een onvoorstelbaar en nooit meer te herhalen staaltje geluk van de tegenstanders.

Je beseft dan plotseling dat deze wedstrijd wellicht niet de feel-good-film is die elke wedstrijd eigenlijk zou moeten zijn, dat de All-Stars deze keer misschien niet gaan winnen. Maar bovenal voel je dat wij nu wéér helemaal van voren af aan moeten beginnen met het construeren van een doelpunt voor onszelf, terwijl dat van de tegenstander hen zo plotseling en per abuis in de schoot is geworpen.

Bij ons amateurs is elk tegendoelpunt niet alleen onnodig en ongelukkig, maar daarnaast ook nog buitengewoon oneerlijk en onrechtvaardig. Zo beschouwd zijn die trainers eigenlijk nog de redelijkheid zelve.

1 opmerking:

buf zei

maar hoeveel veldgoals dan ouwe? leuk stukkie