vrijdag 10 december 2010

Hij zit erin!

Wesley Sneijder – of ‘Sneijdertje’, zoals analist René van der Gijp hem graag noemt – maakt geen kans meer op de Gouden Bal, de prijs voor de beste voetballer van het jaar. Sneijder maakte Inter Milan kampioen van de Serie A, bracht hen de Italiaanse beker en leidde het team naar de Champions Leaguezege. Maar Sneijder moet Messi, Iniesta en Xavi voor zich laten. Een van hen wordt de beste voetballer van 2010.

Tuurlijk, een voor een geweldige voetballers, die iedere week schitteren bij Barcelona. Maar op het grootste toernooi van het jaar, waar hij niks won, was Sneijder individueel gezien de betere.

Over het WK schreven wij helemaal niets op Voetwerk. Na die nederlaag in de finale, en de discussie – ‘saai resultaatvoetbal’, ‘Nederland speelde te hard’ – was dat achteraf erg prettig. De keus om de dag na de finale direct op vakantie te gaan naar Zweden – was er een WK? – was een van mijn betere dit jaar.

Je merkt het, het verlies doet altijd nog wat pijn. Gelukkig is dat gevoel bij mij weg sinds ik, maanden na het WK, dit boekje kocht: Hij zit er in! Hierin is het radiocommentaar van Jack van Gelder en Bas Ticheler bij alle doelpunten van Nederland opgetekend in dichtvorm, door Rogier Cornelisse.

Je leest de teksten langzaam, pure poëzie, maar in je hoofd hoor je ze tetteren, gieren en brullen.

Op papier werkt het prachtig. Neem de goal van Sneijder, medetopscoorder in Zuid-Afrika, tegen Japan, we vallen halverwege het gedicht binnen:

en dan gaat Sneijder
ja
het is een doelpunt
het is een doelpunt, Wesley Sneijder
ik zei het:
binnen tien
vijftien minuten

ik kreeg laatst een mail
van iemand die zei:
als je het voorspelt gaat het niet goed

meneer, wilt u mij nooit meer een mail sturen?

Wesley Sneijder scoort
1 tegen 0

De herhaling, de wending, …

Geen Gouden Bal voor Sneijder. Gedichten zijn ook wat waard.

(Koop Hij zit erin! met de twaalf goals van Oranje in dichtvorm. Op de laatste pagina van de bundel is de goal van Iniesta in de finale opgenomen. Zij die dit niet aankunnen kunnen een schaar pakken en langs het voorgedrukte lijntje de bladzijdes uit het boekje knippen.)

2 opmerkingen:

Thomas zei

Sneijder speelde een beduidend beter WK dan Messi, maar beter dan Xavi en Iniesta? In cijfers wel ja, maar qua spel? Zeker Iniesta speelde geweldig.

Sjaak zei

Oke, oke. Iniesta was aardig...