donderdag 23 december 2010

Opportunisme en voetbaljournalistiek: PSV wordt gewoon kampioen

Stel: je kijkt nooit op teletekstpagina 819 of elk ander willekeurig medium dat de stand van de eredivisie verspreid. Je bent dus totaal onwetend over de eerste seizoenshelft en je weet helemaal niks van de kracht van de diverse selecties in Nederland. Je zet de TV aan en je kijkt naar één van de vele voetbalprogramma’s. Na een uur of twee kan je de volgende conclusies trekken:

- Ajax speelt iedereen van de mat en staat een straatlengte voor op de rest van Nederland. De enige vraag die ons rest is wanneer er weer ergens bij Diemen op een parkeerterrein kan worden gefeest en eindelijk die derde ster op de shirtjes kan worden gelijmd.

- FC Twente bestaat niet meer, die hebben zich na hun eerste kampioensschap opgedoekt.

- PSV kan met moeite in het linkerrijtje blijven en is gedoemd richting Feyenoord-niveau af te dalen.

Hoe kan dit nou? Om deze vraag te beantwoorden gaan we terug naar de titel van dit stukje. Voetbaljournalisten, -analisten en –kenners zijn extreem opportunistisch. Dit is niet erg, want anders zouden die programma’s extreem saai zijn. Toch even een kleine reality-check van een PSV-fan.

Mijn cluppie heeft namelijk nog steeds de beste papieren om kampioen te worden. Waarom? Omdat ze bovenaan staan en nog steeds de beste selectie van Nederland hebben. Natuurlijk is het vervelend dat Afellay weggaat en de blessure van Reis is verschrikkelijk voor die jongen en PSV. Maar qua spitsen zit het wel goed aangezien er nog ene Marcus Berg beschikbaar is en als hij uitvalt heeft PSV ook nog Koevermans. Bovendien kan Toivonen ook prima “in de punt” spelen met Bakkal erachter. Ik zie eigenlijk juist ook wel positieve kanten aan het wegvallen van deze twee spelers. Ik ben namelijk erg benieuwd naar de capaciteiten van jonge gasten als Nijland en Labyad en die zullen nu meer de kans gaan krijgen. De brede selectie, of nog zo’n schitterend cliché “de grote kleedkamer”, zal in de tweede seizoenshelft zijn waarde moeten bewijzen.

En Ajax dan? Ajax heeft een nieuwe trainer. Een goede keus vind iedereen, en aangezien je daar na twee wedstrijden niks van kan zeggen, vind ik dat dan ook maar. Frank de Boer lijkt me een prettige vent die tactisch van wanten weet en past bij de club. Ook zo’n nietszeggend cliché: passen bij de club. Marco van Basten paste ook zo goed bij Ajax, net als Stevens bij PSV en Gullit bij Feijenoord. Frank de Boer heeft twee wedstrijden gewonnen met Ajax 1 en is nu al weer de wonderdokter. Eerst zien dan geloven.

Hij moet nog steeds werken met een matige selectie. Urby op linksback is aanvallend uitstekend, verdedigend een garantie voor foutjes in grote wedstrijden. Demy de Zeeuw is aardig, maar is geen jongen die de kar gaat trekken. En dan heb je nog de twee ego’s voorin die elkaar evenveel gunnen als Wouter Bos en Maxime Verhagen in het vorige kabinet.

Belangrijkste concurrent voor PSV blijft FC Twente. Mensen hebben hier geen aandacht voor, maar er staat gewoon een solide team met enkele topspelers als Janssen, Douglas en Ruiz en enkele toptalenten zoals Chadli en de Jong. Ze hebben hun mindere periode al gehad dus ik verwacht dat ze op volle toeren de winterstop uit zullen komen.

In Eindhoven zullen ze dus de platte kar weer uit de schuur moeten halen. Wellicht moeten er winterbanden onder. Dit is allemaal een beetje opportuun, maar goed, dat hoort nou eenmaal bij voetbal.

Door Arnold

Geen opmerkingen: